پیشگیری از ایجاد و گسترش ترمبوز (dvt) سیاهرگهای عمقی
مهمترین اصل در پیشگیری دقت و آگاهی پزشکان و افراد در معرض خطر بروز ترمبوز بمنظور جلوگیری از تشکیل و گسترش لخته خونی می باشد.
بطور کلی، هریک از افراد جامعه که دارای یک یا چند مورد از فاکتورهای خطر که قبلا به آن اشاره شده می باشد، بایستی بدقت تحت مراقب قرار گرفته و حتی المقدور از بروز لخته و گسترش و یا کنده شدن و مهاجرت لخته به ریه های بیمار، جلوگیری شود.
در زیر به برخی از مهمترین روشهای پیشگیری از بروز لخته (ترمبوز) در وریدهای عمقی اشاره می شود.
الف) در بیمارانی که تحت عمل جراحی (بویژه در موارد شکستگی های اندام تحتانی) قرار می گیرند، در صورت صلاحدید پزشک ، از داروهای ضد انعقاد استفاده شود.
ب) پس از اعمال جراحی، هرچه سریعتر، در اولین فرصت که از نظر علمی، امکانپذیر باشد، بیمار راه افتاده و حتی المقدور از استراحت طولانی مدت پرهیز کند.
ج) حتی المقدور از نشستن های طولانی مدت وبویژه مسافرت های طولانی، خود داری کنید. چنانچه مجبور به اینکار هستید، علاوه برآنکه از جورابهای کشی مناسب استفاده می کنید، مرتبا از جای خود بلند شده و به پاهای خود حرکت دهید تا مانع از تجمع خون در پاها بالنتیجه لخته شدن خون شود.
د) در افرادی که مدت طولانی روی پاهای خود می ایستند، توصیه می شود حتی المقدور از جورابهای کشی مناسب خود که توسط پزشک مربوطه توصیه شده باشد استفاده نمایید.
ه) افرادی که از نظر شغلی ،در معرض خطر می باشند، بشدت مراقب باشند که دچار آسیب های پا (اعم از ضربه یا شکستگی) نشوند زیرا حتی ضربه های ساده به عروق می توانند زمینه ساز بروز لخته شوند.
و) درصورت بروز درد، قرمزی، تورم، و یا سایر علایم ترمبوز، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید تا بررسی های لازم صورت گرفته ودر صورت تایید وجود لخته،از پیشرفت وبروز عوارض آن پیشگیری شود.
ز) در صورتی که احتمال تشکیل لخته در پا وجود داشته باشد،تا زمانیکه بررسی های پزشکی کامل نشده باشد، از راه رفتن جدا خود داری کرده و پای ورم کرده را 30درجه بالاتر از سطح زمین قراردهید.
ح) خانم هایی که در معرض خطر هستند ، به هیچ وجه از قرص های پیشگیری از حاملگی استفاده نکنند.