وظیفه قلب به حرکت در آوردن خون در بدن است در حین گردش خون در ارگانیسم شرایط مطلوب برای مبادله گازها در ریه و بافت ها فراهم می شود. علاوه بر این بافت های بدن مواد لازم جهت متابولیسم را از خون میگیرند و ترکیبات زاید خود را به آن پس می دهند با این ترتیب حمل و دفع مواد نامبرده نیز به وسیله ی خون انجام میشود.آسیبهای قلبی سبب می گردند که خون سیاه رگی همانند آنچه که در افراد سالم معمول است به قلب باز نگردد و در نتیجه خون به طور کامل وارد گردش ریوی نشود این پدیده کاهش میزان خون سرخرگی را به دنبال دارد بازگشت ناکافی خون سیاهرگی به قلب سبب ماندن آن در قسمت هایی از سیستم وریدی می گردد و بر اثر این پدیده مقدار خون در گردش در سرخرگ ها نیز کاهش می یابد ( حجم خون خارج شده در دقیقه یا برون ده قلب پرانتز کاهش توانایی قلب). کاهش توانایی قلب را آنچنان که شرح داده شد نارسایی قلب می نامند.
نارسایی قلب:
علل نارسایی قلب در درجه اول به تغییرات ناشی از تورم ماهیچه این عضو برمیگردد بر اثر این عارضه توان انقباض ماهیچه کاهش می یابد.
اختلالات ضربان قلب با پر و خالی شدن ناکامل بطن ها و همچنین ضایعات دریچه ها نیز در بروز نارسایی موثرند. مهمترین عارضه نارسایی قلب، کبودی پوست(سیانوز) به ویژه در صورت لبها و نوک انگشتان است که در اثر نارسایی اکسیژن در خون محیطی پدید میآید به علت رکود خون در جلو قسمت چپ قلب و در نتیجه در ریه ها اختلال تنفس پدیدار می شود رکود خون در کبد در صورت نارسایی بخش راست قلب نیز جزء عوارض این بیماری به شمار می رود.( کبد بزرگ در نتیجه پر خونی).
در نارسایی بخش راست بازگشت خون وریدی به قلب ما کامل است و این امر سبب رکود خون سیاه رگی در دیواره معده و روده، بی اشتهایی، نفخ و انباشتگی شکم در بیماران می گردد به علت تجمع خون در وریدها مایعات از دیواره آنها خارج شده و به صورت خیز و آسیت( جمع شدن آب در حفره شکم) و یا خیز حفره ایجاد ناراحتی می نماید. اختلالات فوق در اثر افزایش فشار هیدرو استاتیکی در شبکه مویرگی وریدها بروز می نمایند فعالیت بدنی سبب تشدید تمامی عوارض مربوط به نارسایی قلب میشود.
آرتریوسکلروز و انفارکتوس قلب
آرتریوسکلروز دگرگونی های دیواره سرخرگ ها است که از ۲۵ _۳۰ سالگی آغاز و رفته رفته پیشرفت می نمایند به طوری که در سنین بالا به صورت بیماری ظاهر می گردد بر پایه تعریف سازمان بهداشت جهانی آرتریوسکلروز مجموعه ای از تغییرات داخلی شریان ها است که با تجمع لیپید ها، کربوهیدراتهای کمپلکس، خون و مواد تشکیل دهنده آن در نقطهای شروع گردیده و با تولید بافت پیوندی و رسوبات آهکی همراه می باشد افزون بر این لایه میانی عروق نیز دچار دگرگونی هایی می شود.
ادامه دارد….