سبب شناسی رینود(اتیولوژی) و میزان بروزبیماری رینود:
بیماری رینود شایعترین علت پدیده رینود بود ه و ۶۰% از بیماران مبتلا به این اختلال را شامل می گردد. اگرچه بیماری رینود می تواند در هر سنی شروع شود ، معمولاً در بین سنین ۲۰ و ۴۰ سالگی، بطور بالینی تظاهر می نماید. این بیماری در خانم ها به مراتب شایعتر از آقایان است.
تئوریهای مختلفی در مورد علت این بیماری وجود دارد. رینود معتقد بود که این بیماری در نتیجه افزایش فعالیت اعصاب سمپاتیک ایجاد میگردد. با این وجود ، اندازه گیری های رشته های سمپاتیک در عصب مدیان ، تفاوتی را در بین بیماران مبتلا به بیماری رینود و افراد طبیعی نشان نداده است. Lewis متوجه شد که حملات پدیده رینود می تواند پس از قطع اعصاب سمپاتیک نیز القاء گردند. نتیجه گیری او چنین بود: علت این بیماری، وجود یک اشکال در دیواره شریانی است که عروق نسبت به اثرات وازوکنستریکتور(اثرات تنگ کننده رگ)دراثر سرما ، بیش از اندازه حساس کرده است. او حملات وازواسپاتیک را به اسپاسم شرایین انگشتی در نتیجه این افزایش حساسیت ، نسبت داد. امروزه در مورد این نقص موجود در دیواره عروق که آنها را نسبت به سرما بیش از اندازه حساس می کند، مطالبی منتشرشده است.
گردش خونی در انگشتان در بیماران مبتلا به بیماری رینود نسبت به تزریق نوراپی نفرین ،حساسیت بیش از اندازه ای ندارد. همچنین با اندازه گیری اختلاف غلظت های شریانی و وریدی نوراپینفرین و اپینفرین در دست مشخص شده که کاتکول آمین زیادی از دست مبتلایان به بیماری رینود، آزاد نمیشود. اخیراً تخریب سریع پاکت ها و آزادشدن عواملی نظیر سروتونین یا ترومبوکسان A2 به عنوان علت وازوکنستریکشن در بعضی از بیماران پدیده رینود معرفی شده است. مشخص نشده است که ایا تخریب پلاکتی سبب بروز اسپاسم می شود یا در تعاقب اسپاسم ایجاد می گردد. مشخص شده که در پوست انگشتان در مبتلایان به بیماری رینود و فنومن رینود ثانویه به اسکلرودرمی ، تراکم فیبرهای عصبی حاوی پپتید و وابسته به ژن کلسی تونین را نسبت به گروه های کنترل طبیعی، دارا می باشند. براساس این یافته ها ، چنین فرض شد که سنتز و آزاد شدن غیر طبیعی این پپتیدهای وازودیلاتور قدرتمند ممکن است به عنوان یک علت ، در رابطه با پاتوژنز پدیده رینود باشد.
ادامه دارد……
جهت کسب اطلاعات کاملتر می توانید باتلفنهای کلینیک قلب وعروق اصفهان (کلینیک واریس اصفهان وفوق تخصصی قلب وعروق) دکتر هادی زاده (۵ و ۳۲۲۴۲۱۶۴ _ ۰۳۱
تماس بگیرید،
یا عبارت @nobattt رادرتلگرام سرچ کنید.